Cauta in site


Puteti primi newsleterul nostru cu cele mai noi articole daca va abonati gratuit prin email. Ne puteti scrie la adresa de email office[at]secretelefemeilor.ro sau folosind formularul de contact.

Home » Dragoste » Timisoara, mon amour
Timisoara, mon amour

 

Ma gandeam ca in articolul asta sa facem o scurta incursiune in istoria orasului Timisoara. Si, daca “Banatul ii fruncea”, atunci ar trebui sa stim ca, in multe privinte isi merita titulatura data de mandrii locuitori.

 

De-a lungul timpului Timisoara a fost supranumit orasul florilor, al parcurilor, al gradinilor, renume provenit de la cultul locuitorilor lui pentru cultivarea si cresterea florilor si pentru amenajarea locurilor speciale pentru acestea, atat de frumoase si vestite in intreaga Europa.

 

 

Zambara este numele localitatii care se pare ca se afla pe locul actualului oras inca din secolul al doilea inainte de Cristos.

 

Mai tarziu, ca urmare a numeroaselor atacuri barbare, in locul acestei localitati se pare ca s-a ridicat o localitate numita Beguey, denumire ce venea de la raul Beghei.

 

Aflandu-se intr-un punct strategic, la confluenta raurilor Timis si Beghei, localitatea nou infiintata nu a aparut din intamplare, avand un caracter de loc fortificat.

Prin 1212, intr-un document al regelui Andrei II, se pomeneste pentru prima data de ceatea Timisului, in timp ce un mare calator turc – Celebi, ne lasa scris ca “Marea cetate s-a zidit in anul 1052.

In anul 1316, regele Carol Robert isi muta resedinta la Timisoara, care ramane capitala tarii pana in anul 1325.

 

Orasul poarta si astazi dovada suferintelor  prin care a trecut Gheorge Doja. Pe locul cumplitelor suferinte ale acestuia se afla astazi statuia Fecioarei Maria, iar strada poarta numele de Gheorghe Doja.

 

Timisorenii il considera pe contele Mercy ca fiind adevaratul intemeietor al orasului modern. El a inceput secarea mocirlelor si canalizarea Begheiului, a sustinut agricultura, a creeat fabrica, a construit o serie de edificii publice care mai pot fi vazute si astazi.

 

Timisoara devie municipiu in anul 1781 prin diploma lui Iosif al II lea.

 

Primaria Veche (situata in Piata Libertatii, (cunoscuta si sub alte denumiri: Primaria Noua sau Primaria Germana), Biserica ortodoxa sarba din Piata Unirii, Prefectura Veche din Piata Unirii (Casa Presedintelui), Palatul Baroc, Biserica Domul romano-catolic din Piata Unirii, Palatul Dicasterial sunt vechi constructii pe care Timisoara le are si astazi si fac parte integranta din arhitectura orasului.

 

Multe actiuni inovatoare vin sa completeze parti din istoria orasului de pe Bega.

 

Telegrafia, introdusa in 1853, iluminatul public cu gaz introdus pentru prima data la noi in tara in Timisoara (1857), societatea de tramvaie cu cai, care are menirea de a usura comunicarea intre cartiere, reteaua telefonica moderna introdusa in 1881, sunt actiuni pe care edilii orasului le-au adus pentru a ajuta la dezvoltarea lui.

 

Timisoara este primul oras European care are strazile iluminate electric.

 

Ei, dragele mele, frumoasa istorie are Timisoara! Cu multe momente de mandrie nationala, cu dovada unui popor muncitor, sarguncios, gospodar, iubitor de frumos si nou, cu oameni destepti, cu parfum de flori, cu verdeata…

 

Daca ma intrebati pe mine, eu cred ca, si de aceasta data, putem spune cu demnitate ca suntem mandri de tara si poporul nostru si ca, ar trebui sa impartasim si celorlalti locuitori ai Europei experientele noastre.

 

 

 

 

 

 

Valentina Popescu

 

 

 

 

 

 

Alte articole care te-ar putea interesa:

 

 

 

Cand s-a sarbatorit pentru prima data Craciunul

 

 

 

Sarbatori de iarna: noaptea lupilor

 

 

 

Sarbatori de iarna: taina cadourilor de Craciun

 

 

 

Tu stii ce sa daruiesti persoanei iubite?!

 

 

 

Ce nu stiati despre Craciun

 

 

 

Secretul traditiei bune in familie

 

 

 

Poveste adevarata cu Mos Craciun

 

 

 

Cadou pentru un Craciun Ratat

 

 

 

Craciun pentru Eternitate

 

 

 

Minune de Craciun
Adauga link partener | filme porno romanesti  | Chaturbate  | Parchet lemn masiv Montaj parchet si scari de lemn masiv | Cursuri informatica pentru copii  | Tractari Auto Rami  | Revista online pentru femei  | Transport containere  | Realizare site Wordpress Instalare si configurare Wordpress | Tractari auto ieftine  | Clinici de fertilizare din Romania Portal - Clinici de fertilizare din Romania | Narghilea Narghilea | Casa DEX Casa DEX | Fara contabilitate Fara contabilitate | Cine sunt Cine sunt | 
TGM 2016