Cauta in site


Puteti primi newsleterul nostru cu cele mai noi articole daca va abonati gratuit prin email. Ne puteti scrie la adresa de email office[at]secretelefemeilor.ro sau folosind formularul de contact.

Home » Sanatate » Ortorexia – obsesia pentru alimente sanatoase
Ortorexia – obsesia pentru alimente sanatoase

 

Astazi va propun sa vobim despre o tulburare de alimentatie care se caracterizeaza prin dependenta de consumul asa ziselor alimente sanatoase. Aceasta boala poarta numele de ortorexie.

 

Ei bine, va vine sa credeti sau nu, exista persoane care dezvolta o adevarata obsesie din a manca doar alimente sanatoase. Care este insa limita intre a trai sanatos si a deveni obsedat de un stil de viata?

 

 

Se pare ca o persoana care déjà are aceasta tulburare de alimentatie este atat de preocupata sa manace totul “bio”, incat ajunge sa-si creeze propriile valori nutritive pentru alimentele consumate si, in timp, mesele ei vor fi compuse exclusiv pe baza acestei scari proprii. In acest fel, dieta, in mod evident, va fi una restrictiva si nu una cu adevarat sanatoasa.

 

Un alt dezavantaj al acestor tulburari este si faptul ca se cheltuiesc sume fabuloase pe asa zisa mancare organica, pura.

 

Odata instalata boala, evident ca progreseaza, fara ca persoana afectata sa realizeze acest lucru. Daca la inceput mancarurile permise erau destule, pe masura ce trece timpul, lista se scurteaza foare mult.

 

Astfel apare o noua problema, si anume, mancatul la restaurant. Acest eveniment de socializare si  placut totodata incepe sa devina tot mai putin posibil de realizat. Asta atrage dupa sine si o izoare sociala destul de serioasa dar si o frustrare surda fata de viata de zi cu zi.

 

Astfel, oamenii afectati incep sa se simta izolati social, si pot aparea depresii sau tulburari obsesiv-compulsive.

 

Ei, dar inca nu am terminat cu necazurile pe care le atrage dupa sine o astfel de boala. Un alt aspect neplacut si incomod este perfectionismul pe care il atrage dupa sine. Dupa parerea lor, alimentele conservate sunt adevarate otravuri, cele prelucrate industrial sunt artificiale, adevarate bombe pe cale sa explodeze si singura optiune reala de a trai normal este sa apeleze la produsele bio.

 

Desi inca nu este recunoascuta oficial ca o boala propriu zisa, aceasta tulburare poate fi tratata de psihoterapeut si chiar de medicul nutritionist.

 

Ceea ce trebuie precizat este faptul ca ortorexia nu este specifica unui anumit gen. Ea se intalneste atat la barbati (un barbat din 20 sufera de tulburare) cat si in randul femeilor una din 10 femei este afectata de ortorexie).

 

Specialistii avertizeaza ca abuzul de diete si de sport ne pot pune sanatatea si chiar viata in pericol. Limita dintre a trai sanatos permitand corpului si un timp de repaos, de odihna si obsesia de a fi permanent in forma mxima si a trai sanatos este una foarte subtire iar diferenta poate fi una foarte trista.

 

Medicii ne avertieaza ca organismul trebuie sa primeasca toate grupele de nutrienti pentru a putea functiona normal. Astfel glucidele, proteinele si grasimile isi au rolul lor foarte bine determinat in a face organismul sa fie in forma maxima pentru a ne sustine activitatile zilnice.

 

Atentie: grasimile ajuta la asimilarea vitaminelor liposolubile (A, D, E, K) din alimente.

 

Un ultim semnal de alarma: oamenii afectati de ortorexie simt nevoia incontrolabila de a manca atunci cand sunt nervoasi, emotionati, fericiti sau vinovati.

 

In speranta ca v-am adus cateva informatii ineresante, va salut si va astept sa “palavragim” si in urmatorul articol.

 

 

 

 

Valentina Popescu

 

 

 

Alte articole care te pot interesa:

 

 

 

Vanduta de parinti

 

 

 

 Prietenie din file de poveste

 

 

 

Mesaj de dincolo de viata

 

 

 

Sa mori din dragoste

 

 

 

O viata distrusa pentru o noapte 

 

 

 

Am regasit iubirea

 

 

Peste 30 de ani – un alt inceput

 

 

Cum miroase dragostea ta?

 

 

Am fost pierduta la un joc de carti

 

 

Cand dragostea te dezamageste

 

 

 
Adauga link partener | filme porno romanesti  | Chaturbate  | Parchet lemn masiv Montaj parchet si scari de lemn masiv | Cursuri informatica pentru copii  | Tractari Auto Rami  | Revista online pentru femei  | Transport containere  | Realizare site Wordpress Instalare si configurare Wordpress | Tractari auto ieftine  | Clinici de fertilizare din Romania Portal - Clinici de fertilizare din Romania | Narghilea Narghilea | Casa DEX Casa DEX | Fara contabilitate Fara contabilitate | Cine sunt Cine sunt | 
TGM 2016