Cauta in site


Puteti primi newsleterul nostru cu cele mai noi articole daca va abonati gratuit prin email. Ne puteti scrie la adresa de email office[at]secretelefemeilor.ro sau folosind formularul de contact.

Home » Sanatate » Cum au aparut primele camere de baie
Cum au aparut primele camere de baie

 

Astazi vom face  un scurt circuit in istorie si sa vedem si noi cum au evoluat camerele de igiena corporala de-a lungul timpului… In trecut, a se ingriji de igiena corporala, era apanajul celor cu averi - astazi este o prioritate pentru absolut orice om.

 

In Grecia antica, gospodariile nu erau dotate cu instalatii sofisticate ca cele de astazi, insa aveau bai si toalete, pe care proprietarii le pastrau curate.

 

 

In Roma antica majoritatea caselor instarite aveau bai. Ei, dar moda vremii spunea ca baia nu trebuie sa fie doar curata si functionala, ea trebuia sa fie fumoasa pentru a impresiona oaspetii si, in acelasi timp, pentru a dovedi statutul social pe care il aveau proprietarii. Existau insa si bai publice, destinate, in principal, celor care nu isi puteau permite propria baie, dar si calatorilor aflati in tranzit prin localitate.

 

Sa va mai spun ca baile publice erau un adevarat rasfat? Erau dotate cu camere de recreere, cu biblioteci, sali de concerte, iar termele erau inconjurate de un imens parc unde se puteau practica sporturi dintre cele mai felurite si mai la moda. De aici si vorba latina “Mens sana in corpore sano”.

 

Din pacate evul mediu nu a fost o perioada foarte fericita pentru igiena persala.

 

Baile publice unde se spalau oamenii, se barbiereau, se faceau masaje au fost inchise din cauza temei de expunere la boli mortale (ciuma, holera).

 

In acea perioada, a avea baie separata era un privilegiu regal, iar cei care isi permiteau bai, de cateva ori pe an, erau nobilii. Intre timp, mirosurile neplacute erau acoperite cu multe miresme de parfum. Ganditi-va ce nefericit a fost acest ev mediu in care, resturile menajere si gunoaiele erau aruncate in rauri sau direct pe strazi.

 

Odata cu dezvoltarea industriala si de infrastructura, adica dupa 1850, necesitatea bailor individuale a devenit o realitate. La inceput in Anglia. In acea perioada insa, camerele de baie nu erau separte de restul casei.

 

Abia la sfarsitul secolului XIX, ca urmare a dezvoltarii procesului de urbanizare, baia a inceput sa devina o camera importanta in case. Au aparut cazile de fier sau portelan, colorate si fumos impodobite cu diverse desene.

 

Ei, in final, igienizarea completa a ceea ce astazi numim baie s-a intapmlat abia in secolul XX. Culoarea alba devine predominanta pentru cazile de fonta, pentru instalatiile sanitare din ceramica si pentru faianta ce acoperea peretii.

 

Datorita maririi spatilui din camera de baie dar si a dotarilor si a infrumusetarii bailor, timpul petrecut in aceste camere creste simtitor.

 

Asazi, cred ca sunteti de acord cu mine, atunci cand ne cumparam un apartament sau il renovam pe cel existent, o atentie deosebita o acordam baii. In afara de a asigura spatiul necesar pastrarii igienei corporale, ne dorim ca baia sa fie si o camera de relaxare, de recreere, sa ne asigure intimtate si destul spatiu pentru toate produsele cosmetice, medicale sau de alta natura pe care le depozitam acolo si pe care, de obicei, le folosim zilnic.

 

 

 

Valentina Popescu

 

 

 

 

Alte articole care te pot interesa:

 

 

 

 

 

Secretele dintilor frumosi si sanatosi

 

 

 

Tu stii ce sa daruiesti persoanei iubite?!

 

 

 

Ce vrei sa fie: prieten, amant sau iubit?!

 

 

 

Secretul traditiei bune in familie

 

 

 

Cand s-a sarbatorit pentru prima data Craciunul

 

 

 

Sarbatori de iarna: noaptea lupilor

 

 

 

Sarbatori de iarna: taina cadourilor de Craciun

 

 

 

Tu stii ce sa daruiesti persoanei iubite?!

 

 

 

Secretul traditiei bune in familie

 

 Adauga link partener | filme porno romanesti  | Chaturbate  | Parchet lemn masiv Montaj parchet si scari de lemn masiv | Cursuri informatica pentru copii  | Tractari Auto Rami  | Revista online pentru femei  | Transport containere  | Realizare site Wordpress Instalare si configurare Wordpress | Tractari auto ieftine  | Clinici de fertilizare din Romania Portal - Clinici de fertilizare din Romania | Narghilea Narghilea | Casa DEX Casa DEX | Fara contabilitate Fara contabilitate | Cine sunt Cine sunt | 
TGM 2016