Cauta in site


Puteti primi newsleterul nostru cu cele mai noi articole daca va abonati gratuit prin email. Ne puteti scrie la adresa de email office[at]secretelefemeilor.ro sau folosind formularul de contact.

Home » Cer si Destin » Blestemul capelei de la Banloc
Blestemul capelei de la Banloc


De multe ori, in scurta noastra viata, suntem martorii unor evenimente deosebite. Unele din aceste evenimente le traim intens, pe moment, ca o bucurie sau ca o tristete intensa. Altele le traim, pur si simplu, la nivel de masa populara, ca popor ce se bucura de diverse realizari sau care impartaseste din durerile conationalilor sai. Iar altele, pur si simplu, ni le amintim toata viata, desi nu am fost protagonistii lor ci doar niste martori.

 

 

Spre sfarsitul anilor 1700, groful Karatsonyi construia in apropierea conacului sau de la Banloc o capela ciudata, in stil egiptean. Acolo se retragea de fiecare data si facuse un mic centru spiritual. Vecinii vorbeau ca groful isi vinduse sufletul Diavolului si ca acolo se intilnea cu stapanul Intunericului de unde primea poruncile si bogatiile pentru care se vinduse. Unii afirmau chiar ca l-ar fi vazut pe Karatsony stind de vorba cu Satana si ca acesta nu avea coarne asa cum era zugravit in toate bisericile si era un barbat deosebit de frumos si bine legat, cu niste ochi albastrii care pareau ca arunca fulgere si pe fata caruia puteai citi forta pe care o reprezenta, forta Infernurilor. Dar spionomania care-i cuprinsese pe toti s-a sfarsit in ziua in care un nobil ungur venit din Buda si care se intorsese speriat de la capela, cu o teama cumplita pe chip, luase foc din senin in fata oamenilor. In chinurile cumplite, barbatul a urlat din toate puterile in ungureste:

 

 

“Fii blestemat, Karastonyi.”

 

Atunci toti au fost convinsi de intelegerea grofului cu Diavolul si nimeni nu s-a mai incumetat sa traga cu ochiul sau urechea la cele ce se intamplau la Banloc. Toata viata groful a adunat in capela bogatii nenumarate si a depozitat o serie de obiecte ciudate de tezaur, picturi bizare si obiecte de cult a caror poveste nu o stia nimeni. Dupa moartea grofului, capela a ramas in paragina. Putini erau cei care se incumetau sa calce acolo, mai ales ca se zvonea ca fantoma lui Karastonyi ar fi bintuit capela.

 

In perioada interbelica domeniul a intrat in proprietatea reginei Elisabeta a Greciei, fosta principesa romana care s-a retras aici cu iubitul sau, un general cazac. La propunerea ei, capela a fost transformata in biserica. Dupa confiscarea tuturor proprietatilor de catre comunisti, un activist ateu plin de zel a hotarit ca in incanta fostei biserici sa se organizeze un birt pentru sateni. Si asta a fost capela egipteana pana in anul 1991 cand, in urma unui cutremur, s-a prabusit peste betivii din interior. Unul dintre sateni, povesteste ca inaintea evenimentului, timp de cateva saptamani s-au aratat tot felul de semne ciudate si oamenii au avut vise prevestitoare.

 

“S-a nascut un porc cu cinci picioare la Gospodarie si de sub o closca o iesit un pui cu cap de serpe. Da’ lumea zicea ca sunt prostii si ca numai fricosii se tem de asa ceva. Numa’ cit a fost cutremurarea or vazut ca era semn de la Dumnezeu.”

 

In ziua aceea satul era la cimitir, la un mort.

 

“Si deodata, a inceput pamantul a se cutremura si a salta, de parca diavolul incerca sa iasa la suprafata. Tati ne-am spariet si am luat-o la fuga, de-am crezut ca venise sfarsitul lumii. Numa’ ca nimic nu s-antimplat, doar crisma s-o surpat peste betivi”, isi aminteste Maria G.. Din vechea capela a mai ramas dupa cutremur doar un turn, marturie a ceea ce a fost inainte acolo si o gramada de legende care mai de care mai bizare.

 

Mihai Cristian

 

Alte articole care te-ar putea interesa:


Misterul focului viu

 


Misterul serpilor care se inchina la Icoana Maicii Domnului

 


Icoanele facatoare de minuni de la Hadambu

 


Amintiri din viata anterioara 

 

 

Confesiunile unui satanist pocait
Adauga link partener | filme porno romanesti  | Chaturbate  | Parchet lemn masiv Montaj parchet si scari de lemn masiv | Cursuri informatica pentru copii  | Tractari Auto Rami  | Revista online pentru femei  | Transport containere  | Realizare site Wordpress Instalare si configurare Wordpress | Tractari auto ieftine  | Clinici de fertilizare din Romania Portal - Clinici de fertilizare din Romania | Narghilea Narghilea | Casa DEX Casa DEX | Fara contabilitate Fara contabilitate | Cine sunt Cine sunt | 
TGM 2016