Cauta in site


Puteti primi newsleterul nostru cu cele mai noi articole daca va abonati gratuit prin email. Ne puteti scrie la adresa de email office[at]secretelefemeilor.ro sau folosind formularul de contact.

Home » Cer si Destin » Acel Targ al Iesilor…
 Acel Targ al Iesilor…

 

 

Astazi o sa va spun cateva cuvinte despre Iasi. Iasul cu miros de tei, orasul in care un saltimbanc a adus un urs polar ca sa-i bucure pe spectatorii ce veneau la circ (cel putin asa spune povestea lui Fram ursul polar).

 

In Iasi au trait, au gandit, au realizat opere deosebite mari ganditori ai tarii noastre, carturari, istorici, artisti, arheologi, poeti, scriitori. Pornind de la Grigore Ureche, Dimitrie Cantemir, Ion Neculce, si pana la Junimea lui Maiorescu, Eminescu, Creanga, Iasul a fost leagan si muza pentru scrieri nepieritoare.

 

 

Cine poate vorbi despre Iasi fara sa se gandeasca la teii lui Eminescu? Ori la  iernile pitoresti in care micul targ isi punea straie albe si devenea personaj de poveste? Ori la cei care, in Vatra Romaneasca, povesteau despre istorie, zidiri ori iubiri nascute si consumate in inima acestui “poem incheiat”…

 

Ei bine, asemeni marilor orase europene, si Iasul isi are partea lui de faima daorata unor coline, 7 la numar (Sorogari, Repedea, Breazu, Cetatuia, Bucium-Paun, Galata si Copou-Aurora).

 

Acest oras a fost mentionat pentru prima data pe la 1408, de Alexandru cel Bun, intr-un privilegiu comercial. Vechimea lui se pare ca este mai mare cu cel putin cateva decenii, marturie stau cladirile construite aici (Biserica armeana se pare ca a fost construita pe la 1395).

 

Icepand cu anul 1564, in timpul lui Alexandru Lapusneanu Iasul devine capitala Moldovei. Iasul a ramas capitala Moldovei pentru 300 de ani.

 

Tot aici este infiintata prima scoala in limba romana impreuna cu o tipografe, acestea avandu-si sediul in Biserica Trei Ierarhi. Prima carte tiparita in Moldova apare in anul 1643, la Iasi.

 

Asemeni tuturor teritoriilor romanesti, si Iasul a trecut prin momente dificile de-a lungul istoriei. A fost incendiat de trei ori. Tatarii, otomanii, rusii sunt cei care au adus parjol asupra acestui orasel.

 

Din pacate si o epidemie de ciuma a trecut peste locuitorii ieseni, si asta se intampla pe la 1734.

 

Ei bine, orasul moldovenesc mai detine o exclusivitate: este orasul in care a aparut universitatea “Alexandru Ioan Cuza”, aceasta fiind prima universitate de gen din Romania.

 

In multe detine Iasul primul loc: un oras atat de mic, cu o pofta extraordinara de stinta, de cultura, “Targul” a fost martorul mut al nasterii multor institutii de cultura si stiinta romaneasca: in anul 1840 aici apare primul Teatru Național din Romania, la 1843 - primul muzeu din Romania: Muzeul de Istorie Naturală din Iași; in 1856, prima gradina botanica romaneasca isi sumeteste mandra aleile, iar in 1859, tot aici ia nastere prima Universitate de Medicină din Romania

 

Ceea ce este iarasi special la orasul teilor este faptul ca, in timpul celui de-al doilea razboi mondial, atunci cand Bucurestiul a cazut in mainile Puterilor Centrale, Iasul a redevenit, pentru doi ani, capitala Romaniei.

 

In prezent, Iasul este oras infratit cu multe loicalitati din alte tari, printre  care va mentionez Atlanta, Quebec, Chisinau sau Ierihon.

 

Ei, cam atat despre micul moldovean ce ne face mare cinste in lume si in istorie!

 

 

 

 

Valentina Popescu

 

 

 

 

Articole care te-ar putea interesa:

  

  

 

 

 

Vanduta de parinti

 

 

 

 Prietenie din file de poveste

 

 

 

Mesaj de dincolo de viata

 

 

 

Sa mori din dragoste

 

 

 

O viata distrusa pentru o noapte 

 

  

 

Invazia Satanei

 

 

  

 

Posesiuni demonice

 

 

  

 

Aparitii misterioase ale Diavolului in Romania

 

 

  

 

Posedatii si exorcizarile

 

 

 

  

Acei nebuni care au condus lumea 

  

    

 

Ce au mostenit oamenii, genetic, de la Lucifer 

 

 

  

 

Acei oameni blestemati de soarta

 

 

  

 

Misterul focului viu

 

 

   

Misterul serpilor care se inchina la Icoana Maicii Domnului

 

  

 

 

Amintiri din viata anterioara 

 

 

 

 

Confesiunile unui satanist pocait

 

   

 

Misterul tatuajelor adevarate: simpla magie sau stiinta pierduta?!

 
Adauga link partener | filme porno romanesti  | Chaturbate  | Parchet lemn masiv Montaj parchet si scari de lemn masiv | Cursuri informatica pentru copii  | Tractari Auto Rami  | Revista online pentru femei  | Transport containere  | Realizare site Wordpress Instalare si configurare Wordpress | Tractari auto ieftine  | Clinici de fertilizare din Romania Portal - Clinici de fertilizare din Romania | Narghilea Narghilea | Casa DEX Casa DEX | Fara contabilitate Fara contabilitate | Cine sunt Cine sunt | 
TGM 2016