Cauta in site


Puteti primi newsleterul nostru cu cele mai noi articole daca va abonati gratuit prin email. Ne puteti scrie la adresa de email office[at]secretelefemeilor.ro sau folosind formularul de contact.

Home » Cer si Destin » A disparut poezia din noi?!
A disparut pozia din noi?!

 

 

 

Zilele trecute am avut un musafir care, vazand o carte de poezii pe noptiera mea, a inceput sa rada si sa ironizeze. M-a intrebat din ce lume vin de mai citesc poezii inca. Ce obigatii mai am de mai rasfoiesc astfel de carti.

 

Porind de la aceasta remarca, am inceput sa intreb oamenii cu care am venit in contact daca ei mai citesc poezii sau am ramas singura intr-o lume de inghet si crize economice si existentiale.

 

Trebuie sa recunosc ca am fost surprinsa sa aflu ca sunt foarte putine acele persoane care isi aduc un zambet pe fata lecturand o poezie, cantand alaturi de poetul indragostit de oameni, de viata sau de cel intristat care, in loc sa se lamenteze ca viata este plina de nenorociri isi canta durerea in versuri.

 

M-am gandit ca ar fi frumos sa vorbim astazi despe poezie, despre balsamul pe care il ofera sufletului cateva versuri calde si sincere.

Bogdan Petriceicu Hasdeu spunea despre poezie ca este “ casatoria realitatii cu idealul…”.  Frumoase cuvinte!.

 

Intr-o lume in care, in cartile de istorie se bagase, la un moment dat, o lectie despre Andreea Esca, intr-o lume in care legea invatamantului se schimba la fiecare generatie si, mai ales, intr-o lume in care profesorii sunt secretari iar locul lor este luat de suplinitori obligati de viata sa faca acest job, aproape ca nu ma mai mira nimic.

 

Ma surprinde insa apatia parintilor. Ei, care au crescut cu versuri de leagan, de dragoste, de razboi, ori de orice fel, ei, care au zambit Luceafarului, ori s–au simtit indragostiti citind Minulescu, ori au vazut vremea tiganilor citind un Miron Radu Parachivescu, ma intreb cum pot lasa deoparte poezia?

 

Pana la urma este optiunea noastra daca vrem sa ne desprindem, intr-un fel sau altul de viata cotidiana, de multele cursuri de autodefinire, de autocunoastere, de peformante la locul de munca si suntem capabile sa visam pe malul marii ori intr-un scranciob de lemn intr-un peisaj de vis la munte.

 

Pacat insa ca, pe langa toate celelalte obligatii zilnice pe care viata “ni le pune la dispozitie” nu putem sa aducem si ceea ce a fost frumos si tandru in copilaria noastra = poeziile.

 

Citind o poezie putem sa ne lasam prada sentimenteor  si de aceasta data ma refer la partea romantica a noastra.

Intr-un vals de rime, intr-o insiruire de epitete, in ritm, poezia a fost instrumentul de baza, de pornire, de exprimare pentru foarte multi oameni. Si, cred ca, daca stam un minut sa ne gandim, fiecare dintre noi, s-a crezut usor poet, la un momen dat in viata lui, incercand sa-si exprime abudenta sentimentelor pe hartie, si anume in versuri.

 

Si atunci, daca tot ceea ce ne inconjoara este poezie, daca beneficiile pe care aceasta ni le aduce sunt reale, atunci, de ce ne ferim sa punem mana pe o carte de versuri si sa citim, cu o cana de ceai in mana, cuibariti in locuri confortabile sau in mijlocul naturii.

 

Este adevarat, nu vom castiga prea multi bani, poate ca nici experienta de munca nu ne va aduce citirea poeziilor dar, aproape ca sunt sigura ca o liniste calda si un sentiment de eliberare fata de raul din lume ne va cuprinde.

Doamnnelor, va provoc la…poezie!!! 

 

 

 

 

 

Valentina Popescu

 

 

 

 

Alte articole care te-ar putea interesa:

 

 

 

 

Divortul intre necesitate si rau necesar

 

 

 

 

Regretele, acea bariera din calea fericirii depline

 

 

 

 

La limita dintre cultura si marketing

 

 

 

 

 

Ce vrei sa fie: prieten, amant sau iubit?!

 

 

 

 

Secretul traditiei bune in familie

 

 

 

 

Cand s-a sarbatorit pentru prima data Craciunul

 

 

 

 

Sarbatori de iarna: noaptea lupilor

 

 

 

 

 

 

 

 

 
Adauga link partener | filme porno romanesti  | Chaturbate  | Parchet lemn masiv Montaj parchet si scari de lemn masiv | Cursuri informatica pentru copii  | Tractari Auto Rami  | Revista online pentru femei  | Transport containere  | Realizare site Wordpress Instalare si configurare Wordpress | Tractari auto ieftine  | Clinici de fertilizare din Romania Portal - Clinici de fertilizare din Romania | Narghilea Narghilea | Casa DEX Casa DEX | Fara contabilitate Fara contabilitate | Cine sunt Cine sunt | 
TGM 2016